Blog

    Martin Nákačka
Príspevok od Z 28. december 2014 V Blog 0 Comment

Bilancovanie

Jeden kamarát mi raz povedal: “Musím zmeniť partiu, títo mi už nemajú čo dať...” Koniec roka je na dosah ruky. Pre väčšinu z nás to znamená aj príležitosť zastaviť sa a pozrieť sa na svoj život v časovej mierke rok. Hodnotíme obraty, zisky, osobné či profesionálne výsledky a robíme si plány a predsavzatia. Toto sa mi podarilo, tamto nie, o toto sa budem snažiť a tomuto sa musím vyhnúť. Túžime rásť, zlepšiť si zdravie, schopnosti, či materiálne zabezpečenie. Väčšinou sa pozeráme z pozície ja. Je to prirodzené a asi aj preto ma až po dlhšej dobe napadlo, že som sa mohol kamaráta, ale hlavne aj seba, opýtať: “... a čo dávaš ty im?”

Istého času som pomáhal pri príprave mladých na sviatosť birmovania. Na jednom stretnutí sme rozprávali o šťastí, ktoré sa nedá dosiahnuť priamo, ale je vedľajším produktom nášho konania. Jednoducho povedané, opravdivo šťastný môže byť len ten, kto preukazuje lásku a koná dobro iným. Možno poznáte koncept paralelného myslenia, ktoré zadefinoval Edward de Bono. Vo viacerých svojich dielach spomína, že je dobré ak vieme premýšľať o veciach v istých rámcoch a disciplinovane. Príkladom je aj koncept myslenia v diele Six thinking hats. Kto o tom ešte nepočul, tak dať si napríklad žltý klobúk znamená, že na danej situácii hľadáme len pozitíva (aj keď vyzerá negatívne),  zelený znamená hľadať možnosti a alternatívy, ktorými môžeme situáciu riešiť atď. Jednou alternatívou nášho premýšľania môže byť aj to, ako nás vnímajú iný. Aké zisky či obraty som pomohol dosiahnuť svojim zákazníkom? Ako ma tento rok vnímala manželka, deti, či kolegovia? Čo prinášam ľuďom okolo seba? Je dobre ak viem o veciach popremýšľať aj takým spôsobom, ktorý pre mňa nie je bežný, či prirodzený.

Väčšina novoročných predsavzatí a prianí sa týka zdravia, biznisu, či osobných úspechov. Ešte som sa nestretol s predsavzatím  “pomôžem susedovi, aby sa stal bohatším" :-). Čo keby sme si dali, pri premýšľaní o svojich novoročných predsavzatiach, na chvíľku aj “Mikulášsky klobúčik” a plánovali očami iných? Akú zmenu, či činnosť by privítali moji blízky? Ako by som sa mohol stať darom pre ostatných?  Čo urobím, aby boli ľudia okolo mňa úspešnejší? Takto budeme môcť aj na vlastnej koži zažiť paradox šťastia. Prajem všetkým požehnaný nový rok.

  

 

Čítať 939 krát Naposledy zmenené utorok, 30 december 2014 11:54

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Zaujímavé odkazy

- stefanfedor.sk (nadšenec a propagátor GTD, EverNote, MindMaps)
- auraknihy.sk (oravské online kníhkupectvo)
- brigada.sk (brigády na leto)

Excellens odporúča

- ThinkBuzan Blog
- iMindMap 
(software na tvorbu myšlienkových máp)
- Peoplecomm  (O slobode v práci)

Nachádzate sa tu: Hlavná stránka Blog Bilancovanie