Blog

    Martin Nákačka
Príspevok od Z 17. november 2014 V Blog 0 Comment

Zodpovednosť

Veľa z nás pozná „biznis sociálnu sieť“ menom Outlook. Riešim nejaký problém? Rozpošlem maily všetkým možným nadriadeným a podriadeným, externým odborníkom a spokojne si očistím ruky. Ak niečo potom nevyjde, mám premyslený dôkazový materiál, že chyba nie je na mojej strane. Niečo nefunguje? Málo pracovných príležitostí, nízky plat, veľa biedy okolo mňa? Čo ten štát robí? Mali by sa postarať... Tak neradi berieme na seba zodpovednosť. A asi si ani neuvedomujeme, že spolu s ňou zahadzujeme aj svoju slobodu a schopnosť niečo zmeniť.

V akom prostredí žijeme? Od škôlky až po univerzity dostávame pripravený materiál a našou hlavnou úlohou je naučiť sa ho a adekvátne zopakovať. Mnohí z nás si potom nájdu zamestnanie, kde fungujú podobne. Čakajú zoznam úloh, ktoré treba urobiť a vedú búrlivé diskusie prečo niečo nefunguje, alebo sa nedá. Ak je už naozaj zle, vymenia prácu, kde sa tento kolotoč začína odznova, možno s trochu inými premennými. Hovoríme, že bez „postarania sa“ zo strany štátu by sme neboli schopní našetriť si na dôchodok, neplatili by sme si zdravotnú poistku, nedokázali by sme sa nezištne postarať o tých, ktorí to potrebujú, alebo by sme nemali na zdravotnú starostlivosť, vzdelávanie sa a pod. A možno ani nevieme, že mnohých z nás to stojí takmer dve tretiny hodnoty našej práce, z ktorej veľké množstvo aj tak skončí niekde inde. Prečo? Nevytvárajú z nás poslušné a ovládateľné stádo, neschopné sa samostatne o seba postarať? Čo je pre nás lepšie, moc a centrálna sila, kde sa už z princípu asi nikdy nedostanú normálne zmýšľajúci jedinci, alebo morálne uvedomelá, zodpovedná, nezávislá a životaschopná spoločnosť? 

Stáva sa, že zahraničný investor, ktorý zamestnával slušný počet ľudí, odíde. Čo keby sme si, namiesto hľadania nového investora, alebo pasívneho čakania na štátnu pomoc, vytvárali prácu a pomáhali si mi sami? Veď vždy sa dá nájsť niečo, čo chýba, alebo nefunguje poriadne a možno práve my by sme v tom vedeli pomôcť... Aj keď nedostaneme daňové úľavy, ale naopak daňovú licenciu a kopec nezmyselných obmedzení. Priznať si, že niečo môže byť aj naša chyba a vziať za to zodpovednosť je ťažké. Ale je to jediná cesta, ako niečo zmeniť a dosiahnuť slobodnejší a spokojnejší život. Buďte proaktívni, tak znie jeden zo siedmych zvykov skutočne efektívnych ľudí v diele Stephena Coveyho.

Za čo všetko dokážem vziať zodpovednosť a zmeniť to k lepšiemu? Čo môžem urobiť pre to, aby sa môj život a život mojich blízkych riadil tými pravými hodnotami? Zmenu musíme začať zdola. Od seba a svojho okolia. Asi nikto z nás nechce žiť v spoločnosti, ktorú budú riadiť, vyciciavať a znásilňovať nenásytní a mocichtiví jedinci. Čo ideme proti tomu urobiť?

 

Čítať 953 krát Naposledy zmenené pondelok, 17 november 2014 10:42

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Zaujímavé odkazy

- stefanfedor.sk (nadšenec a propagátor GTD, EverNote, MindMaps)
- auraknihy.sk (oravské online kníhkupectvo)
- brigada.sk (brigády na leto)

Excellens odporúča

- ThinkBuzan Blog
- iMindMap 
(software na tvorbu myšlienkových máp)
- Peoplecomm  (O slobode v práci)

Nachádzate sa tu: Hlavná stránka Blog Zodpovednosť