Blog

    Martin Nákačka
Príspevok od Z 27. november 2016 V Blog 0 Comment

Rekapitulácia

Kdesi som počul a aj čítal, že je dobré, keď si človek večer pred spaním prebehne prežitý deň ako krátky film, samozrejme optikou vďačnosti za to, čo sa podarilo, ale aj za poučenie, ktoré sme dostali cez tie nepríjemnejšie situácie. No nielen počul, ale sa to dokonca snažím aj robiť a to nie len na dennej báze. Myslím, že je užitočné zhodnotiť aj týždeň, mesiac, rok, či určitý úsek života. Pri pohľade späť treba zapojiť čo najviac logiky a úprimne hľadať všetky možné súvislosti. Každá činnosť zanecháva svoju stopu. Napríklad, ak reagujeme na každé pípnutie mobilu, Outlooku či Facebooku, postupne strácame schopnosť sústrediť sa a aj v dlhšom nerušenom úseku si sami podvedome hľadáme akési rozptýlenie a „odbehnutie“ od riešeného problému. Iné zvyky nás, naopak, dokážu postupne a potichu niesť dopredu a pri pohľade späť sa možno celkom začudujeme aký kus cesty sa nám podarilo prejsť.  V tomto krátkom blogu sa chcem s vami podeliť o pozitívny prínos pravidelnej tvorby myšlienkových máp tak, ako to vidím u seba asi po päťročnom odstupe.

O myšlienkových mapách som sa prvý krát dozvedel od brata Štefana vďaka knižke, ktorú mi dal so slovami: „Prečítaj si, je to celkom zaujímavé.“ A naozaj, bolo to zaujímavé, ale ako veľa vecí, ktoré sa občas dozvieme, to skončilo kdesi v suteréne podvedomia. Na svetlo sa to odtiaľ dostalo v jeden letný podvečer, keď som sa potil pri servise obrovského staršieho lisu Weingarten. Reverzný inžiniering nie je ľahká vec. Bolo treba preštudovať program, veľa dokumentácie a dať si pár vecí do súvisu. Klasické poznámky ma po určitom čase strašne naštvali, pretože vôbec nepomáhali odstrániť chaos v hlave, a pretože som zistil, že  už tretí raz hľadám tú istú informáciu, ktorá bola dokonca napísaná na dvoch miestach papiera. Zoznam slov, krátkych viet a čísel bez jasne viditeľných súvislostí som s úľavou nahradil prvou myšlienkovou mapou, s ktorou to šlo o poznanie lepšie. Odvtedy sa tento koncept postupne stal mojim verným pomocníkom všade tam, kde treba čosi naštudovať či vymyslieť.

Naša hlava má rada jednoduchosť a poriadok. Potrebujeme vedieť o čom je reč, čoho všetkého sa problém týka a ako to medzi sebou súvisí. Obrázok v strede myšlienkovej mapy hovorí o čom to je, kľúčové slová s obrázkami definujú čoho všetkého sa to týka, a ako to všetko medzi sebou súvisí, hovorí ich hierarchické grafické prepojenie. Urobiť výstižnú myšlienkovú mapu, z ktorej aj po rokoch porozumiete popisovanú problematiku chce určitý tréning. A práve ten je podľa mňa najužitočnejší. Hľadanie výstižných kľúčových slov a ich vhodného zoradenia vás prinúti hlbšie premýšľať, zjednodušovať, ísť na koreň vecí, objaviť podstatu problému. Zároveň si vytvoríte zapamätateľné a kombinovateľné „stavebné kocky poznávania“, ktoré môžete neskôr mimoriadne efektívne a účinne používať. 

Pri vymýšľaní nových užitočných vecí alebo tvorbe projektov nás zasa myšlienkové mapy podnecujú ku kreativite. Každé kľúčové slovo možno vetviť a rozvíjať takmer donekonečna. Myšlienky,  ktoré sa spontánne a na prvý pohľad chaoticky vynárajú, dostávajú na papieri logickú a zmysluplnú štruktúru, ktorá vás stimuluje ísť ďalej a ďalej a dáva tak šancu dozrieť novému inovatívnemu riešeniu. 

Čo všetko mi s odstupom času priniesol tento perfektný mentálny tréning?  Napríklad schopnosť rýchlejšie a lepšie pochopiť požiadavky zákazníka a oveľa lepšie dohodnúť štruktúru projektu už na prvom stretnutí. Hľadanie vhodných kľúčových slov mi zlepšilo schopnosť jednoduchšie a zrozumiteľnejšie sa vyjadrovať. Pri riešení problémov mi tvorba myšlienkovej mapy pomáha vidieť viac možností, prekonávať blok a posúvať sa dopredu. Študujete? Čítate o nových a zaujímavých veciach? Urobte si z toho myšlienkovú mapu. Vznikne ďalšia stavebná kocka, ktorá raz môže vynikajúco zapadnúť do obrovskej mozaiky vášho poznania a posunúť vás vpred. Stojíte pred prekážkou a neviete ako ďalej? Hľadajte alternatívy, rozvetvujte možnosti riešenia až po úspešnú výhru. Tréning robí majstrov, ale nie za jeden deň. 

 

 

 

Čítať 864 krát Naposledy zmenené nedeľa, 27 november 2016 13:11

Súvisiace položky (podľa značky)

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Zaujímavé odkazy

- stefanfedor.sk (nadšenec a propagátor GTD, EverNote, MindMaps)
- auraknihy.sk (oravské online kníhkupectvo)
- brigada.sk (brigády na leto)

Excellens odporúča

- ThinkBuzan Blog
- iMindMap 
(software na tvorbu myšlienkových máp)
- Peoplecomm  (O slobode v práci)

Nachádzate sa tu: Hlavná stránka Blog Rekapitulácia