Blog

    Martin Nákačka
Príspevok od Z 22. august 2016 V Blog 0 Comment

Netradičná láskavosť

Jedna obetavá a starostlivá zdravotná sestrička raz ťažko ochorela a sama sa dostala medzi pacientov  v nemocnici. Jej práca ju bavila, mala rada ľudí a starostlivosť o nich jej prinášala veľa radosti a pokoja. Presun na druhú stranu, kde už nemohla slúžiť, ale sama potrebovala intenzívnu starostlivosť,  jej padol veľmi ťažko. Prišli depresie a svojou náladou začala ošetrujúcim značne komplikovať ich prácu. Žiadne rozhovory a rady nezaberali, až ju raz navštívil istý priateľ, ktorý jej namiesto ľutovania a márneho povzbudzovania naznačil, že odmietavým správaním vlastne dáva najavo akoby práca, ktorej sa celý život venovala, nemala cenu a že pacientom môže pomôcť nielen jej činnosť, ale aj postoj, ktorým ukáže, že aj utrpenie má svoj zmysel.

Veľa z nás je viac zameraných na priame dobrá:  Hmotné zabezpečenie, uznanie, úspech v práci, športe a podobne. Mnohí z nás však, chvalabohu, objavili v sebe aj ďalší mechanizmus a zistili, že nezištná služba a láska k iným a to najmä takým, čo nám to nemôžu vrátiť, prináša iný typ spokojnosti a šťastia.  Vedci hovoria o tvorbe hormónu oxytocín, ktorý má množstvo blahodarných účinkov a prispieva k dlhovekosti.

Mnohí  sú neradi v pozícii prijímateľov. Radšej slúžia, rozdávajú a často si chcú poradiť sami, len aby neostali nikomu nič dlžní. A čo tak poslúžiť iným tým, že vďačne a s radosťou prijmeme ich dar alebo službu? Možností je na to dosť. Okrem situácií, kde naozaj potrebujeme pomoc, sú tu rôzne na prvý pohľad možno nepatrné príležitosti. Môžeme napríklad s úsmevom prijať od starej babičky drobnú sladkosť, aj keď je už po záruke, zapájať do práce deti, aj keď z technického hľadiska sú skôr prekážkou, alebo si so záujmom vypočuť dobre myslenú radu jednoduchšieho človeka, aj keď si myslíme, že o probléme vieme viac a že to tak fungovať nebude.

Lepšie pochopenie princípu vzájomnosti môže zmeniť napríklad náš pohľad na postihnutých či chorých a pochopiť, že aj oni nás majú čím obdarovať  a že obdarovať blížnych nemusíme len niečím, čo sa dá vyjadriť peňažnou hodnotou, ale aj svojim postojom a vďačným prijatím ich služby.

 

Čítať 806 krát Naposledy zmenené pondelok, 22 august 2016 19:55

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Zaujímavé odkazy

- stefanfedor.sk (nadšenec a propagátor GTD, EverNote, MindMaps)
- auraknihy.sk (oravské online kníhkupectvo)
- brigada.sk (brigády na leto)

Excellens odporúča

- ThinkBuzan Blog
- iMindMap 
(software na tvorbu myšlienkových máp)
- Peoplecomm  (O slobode v práci)

Nachádzate sa tu: Hlavná stránka Blog Netradičná láskavosť