Blog

    Martin Nákačka
Príspevok od Z 21. apríl 2016 V Blog 0 Comment

Máte radi farby?

Na túto otázku asi neexistuje záporná odpoveď. Veď kto z nás by chcel byť farboslepý?  Silu farieb je najlepšie vidieť u malých detí, kde vždy platí farebnejší rovná sa lepší. Potom len krútime hlavou, akú zmrzlinu či sladkosti si poväčšine vyberú.  S rastúcim vekom sa to však trošku mení a to nielen pri zmrzline, ale aj v grafickom či písomnom prejave, kde veselé farebné obrázky postupne nahradí čierne alebo modré „seriózne“ písmo, kde by sa o láske k farbám dalo oprávnene pochybovať.  Písomný prejav však používame okrem uchovávania informácií či písania románov aj pri učení sa, alebo riešení zložitejších problémov. Každý z nás určite pozná ten okamih, keď si už na „to“ musí zobrať pero a papier. Ako však vyzerá grafika takéhoto riešenia? Nie sú to poväčšine úryvky textu, slová, odrážky, sem-tam nejaká šípka a to všetko  v jednej farbe? Takýto prístup by sme mohli prirovnať k pokusu odbehnúť maratón na jednej nohe. Možno sme lenivý zabezpečiť si farebné perá, alebo sa bojíme, že by sme vyzerali príliš detinsky? Nikto asi nebude pochybovať o význame farieb na nasledovnom obrázku:

 

Farby spôsobujú oveľa výraznejšiu neurónovú aktivitu, čím stimulujú pozornosť, kreativitu, pamäť a pôsobia protistresovo. Výskum vedený spoločnosťou Xerox ukázal, že čiernobiely obrázok môže udržať pozornosť dokonca menej ako dve tretiny sekundy, zatiaľ čo u farebného je  to  okolo dvoch sekúnd. V porovnaní s čiernobielym prevedením  farby zvyšujú porozumenie o 73%, informácia je zachytená o 70% rýchlejšie, zlepšujú učenie sa a pamäť až o 78%, pozornosť publika sa zvýši až o 80% a o 80%  sa zvýši aj motivácia či predaj. Viac grafiky a farieb pri riešení problémov  znamená viac zapájať aj pravú polovicu mozgovej hemisféry. 

Ako využiť tieto poznatky nielen v reklamách a pri predaji, ale aj na rozvoj nášho myslenia? Jednou z najdôležitejších schopností  je naša predstavivosť. Kvalitnejšia predstava máva za následok lepšie porozumenie čítaného textu, prednášky, či rozhovoru, zvyšuje koncentráciu a pamäť, a taktiež schopnosť kreatívne myslieť. Otestujete to jednoducho. Skúste si len tak prečítať zoznam nejakých dvadsiatich náhodných slov a po polhodinke napíšte, čo ste si zapamätali. Potom si vyberte iný zoznam a skúste si čítané pojmy čo najlepšie predstaviť. Pridajte predstave farby, zvuk, vôňu, dotyk a vymyslite z týchto pojmov nejaký vtipný príbeh. Ak to urobíte dôsledne, spomeniete si na tieto pojmy nielen za pol hodinku, ale aj za dva dni. Trénujte túto schopnosť pravidelne. Cez deň je na to dosť príležitostí, napríklad keď počúvate rádio alebo rozprávanie kamaráta, čítate noviny a podobne. Môžete to robiť „farebnejšie“.

Iným praktickým príkladom je nahradiť klasické monotónne poznámky myšlienkovými mapami. Vytvoriť správnu myšlienkovú mapu znamená zamyslieť sa nad problematikou trošku inak. Pravidlo hierarchií a kľúčových slov nás núti dôslednejšie a poctivejšie porozmýšľať nad štruktúrou študovanej alebo riešenej problematiky, vybrať správne kľúčové slová, vďaka ktorým popisovanú tému zjednodušíme a sprehľadníme, a pritom neskreslíme alebo nestratíme jej hlavnú pointu.  Použitím farieb, originálnych organických tvarov, obrázkov a symbolov vytvoríme pútavý a ľahko zapamätateľný obrázok. S takto spracovanými  informáciami sa dá potom narábať podstatne efektívnejšie. Postupne si povytvárame akési stavebné kocky, ktoré potom môžeme navzájom spájať, kombinovať a zrazu nám mnohé veci začnú dávať iný zmysel, alebo sa otvoria nové možné riešenia. 

 

Aj keď máme informácie vzdialené len na „jeden klik“, počíta sa to, čo je v hlave. Jedine spracované a  zapamätané informácie môžu nakoniec privolať ten magický „aha“ moment, ktorý nám otvorí cestu k hlbšiemu poznaniu a objaveniu nových ciest. Tak čo teda, máte radi farby?

Čítať 947 krát Naposledy zmenené štvrtok, 21 apríl 2016 19:18

Súvisiace položky (podľa značky)

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Zaujímavé odkazy

- stefanfedor.sk (nadšenec a propagátor GTD, EverNote, MindMaps)
- auraknihy.sk (oravské online kníhkupectvo)
- brigada.sk (brigády na leto)

Excellens odporúča

- ThinkBuzan Blog
- iMindMap 
(software na tvorbu myšlienkových máp)
- Peoplecomm  (O slobode v práci)

Nachádzate sa tu: Hlavná stránka Blog Máte radi farby?